Kuchnia funkcjonalna

Jak wspominałem już we wcześniejszych wpisać i powtórzę to jeszcze raz, kuchnia to przede wszystkim pomieszczenie FUNKCJONALNE. To nie salon, w którym po prostu mamy się dobrze czuć i relaksować. W kuchni wszystko powinno mieć swoje praktyczne zastosowanie i dopiero wtedy, kiedy uda nam się połączyć funkcjonalność z estetycznym wyglądem, dopiero wtedy osiągniemy sukces.

Projekt naszej kuchni nie powinien również nazbyt odbiegać od stylu, w jakim urządziliśmy, bądź dopiero urządzimy, resztę naszego domu czy mieszkania.

Podczas wyboru odpowiednich sprzętów do kuchni pamiętajmy o tym aby, jak najlepiej spełniały nasze oczekiwania, a nie tylko dobrze wyglądały. Zastanówmy się czy nasza kuchnia będzie tylko pomieszczeniem do gotowania czy także będzie spełniała funkcję jadalni do której zaprosimy gości na wspólny posiłek.

Odróżniamy trzy rodzaje kuchni: zamkniętą, otwartą i półotwartą. Wszystko zależne jest od tego, jaką przestrzeń mamy do zagospodarowania.

Jeżeli nasza kuchnia ma dużą powierzchnię możemy pokusić się o zbudowanie tak zwanej wyspy, która i dobrze wygląda i jest bardzo funkcjonalna. Jej największą praktyczną zaletą jest to, że w tym samym czasie, może pracować przy niej więcej niż jedna osoba.

Jednak najważniejszy w kuchni jest stół. I tu jest nawet coś ważniejszego niż funkcjonalność. Bardzo ważne jest wspólne spożywanie posiłków, dlatego stół zawsze musimy dopasowywać przede wszystkim do tego, ile osób ma przy nim wygodnie jeść. Im więcej miejsca w kuchni tym więcej możliwości. Jeżeli jednak mamy kuchnię niewielkich rozmiarów, a zależy nam na wspólnych posiłkach, zawsze możemy zamontować rozkładany stolik z dostawianymi krzesłami.

Podczas meblowania kuchni ważne jest aby zachować tak zwany „ciąg technologiczny”. Najbliżej wejścia powinna być sfera żywności, czyli sprzęty w których przechowujemy żywność (lodówka, szafki z żywnością). Pomiędzy lodówką, a kuchenką, na której będziemy gotować, dobrze jest ustawić zlewozmywak. Wszystkie elementy powinny być oddzielone od siebie przestrzenią blatu. Blat, przy którym będziemy robić najwięcej to ten pomiędzy kuchenką, a zlewozmywakiem. Pamiętajmy o tym dopasowując jego długość i szerokość.

Explore posts in the same categories: sprzęty kuchenne

Tagi: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


%d bloggers like this: