Rodzaje blatów kuchennych. Zestawienie plusów i minusów

Najważniejsze cechy dobrego blatu kuchennego to: wytrzymałość, funkcjonalność oraz estetyczny wygląd dopasowany do wystroju całego pomieszczenia i pozostałych mebli.

Aby wybrać najodpowiedniejszy dla nas blat kuchenny należy porównać ich ceny, sposób instalacji, wygląd, wytrzymałość, a także łatwość utrzymania i to, czy możliwa będzie jego naprawa.

Obecnie najpopularniejsze na rynku blaty, to blaty laminowane, które tworzone są z wiórowej płyty, którą pokrywa się ozdobnym laminatem. To jak wygląda blat zależne jest więc od rodzaju zastosowanego laminatu.  Może być z połyskiem, matowy, jednokolorowy, barwny, wzorzysty, imitujący naturalne kamienie czy inne tworzywa.

Jest najtańszą opcją jeżeli chodzi o zakup blatu kuchennego, dlatego też jest najbardziej popularny na rynku. Poza tym dostępny we wszystkich możliwych wzorach i kolorach.

Plusy laminowanych blatów z płyty wiórowej to: niska cena, duży wybór, łatwość utrzymania, odporność na chemikalia, tłuszcz, wysoką temperaturę oraz ścieranie, brak odbarwień, łatwość montażu. Minusy to: nie można kłaść na nich gorących garnków, łatwo zarysować powierzchnię, brak możliwości naprawy, jeżeli blat nie jest dobrze zabezpieczony może spęcznieć od wilgoci.

Blaty drewniane niewątpliwie są bardziej eleganckie i mogą nadać wnętrz niepowtarzalny klimat, tym bardziej jeżeli stylizujemy kuchnię na tradycyjną. Jednak nie jest to surowiec często stosowany na blaty z paru prostych przyczyn. Mają bardzo niską odporność na wysokie temperatury, konieczne jest ich zabezpieczanie za pomocą lakierów lub olejów, aby podnieść ich odporność na wodę i środki czyszczące. Są jednak także plusy drewnianych blatów. Po pierwsze piękny i naturalny wygląd, po drugie łatwość w odnawianiu, po trzecie łatwość w przycinaniu.

Blaty z płytek ceramicznych są coraz bardziej popularne ze względu na ich odporność na wysokie temperatury oraz działanie środków chemicznych, przy odrobinie kreatywności mogą być niesamowitą ozdobą kuchni, jeżeli płytka się uszkodzi możemy ją bez problemu wymienić na nową. Dostępne są w bardzo wielu wzorach, rozmiarach i kolorach, w których każdy znajdzie coś odpowiedniego dla swojej kuchni. Jednak także ten rodzaj blatów, mimo swych licznych zalet, ma także wady. Płytki ceramiczne bardzo łatwo uszkodzić, mogą się obtłukiwać lub pękać, powierzchnia blatu może być nierówna, w fugach bardzo łatwo gromadzi się brud, a te wyższej jakości blaty z płytek są bardzo drogie.

Jako ostatnie omówię blaty z naturalnego kamienia. Najczęściej tworzone są z granitu lub marmuru. Ich największą zaletą jest estetyka i elegancja, którą wprowadzają do wnętrza kuchni. Stanowią idealną powierzchnię do wszelkich prac kuchennych. Kamienny blat jest bardzo trwały i odporny na wiele czynników, nawet na ogień. Minusem jest za to bardzo wysoka cena tego rodzaju blatów.

About these ads
Explore posts in the same categories: blaty kuchenne

Tagi: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: